Τα χρώματα προκαλούν το συναίσθημα.
Η επιλογή του σωστού χρώματος για την προώθηση του μάρκετινγκ της εταιρείας σας, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να την τοποθετήσει μέσα στο αγοραστικό κοινό που στοχεύετε. Χρησιμοποιώντας μερικά χρώματα, για να στηρίξετε το μάρκετινγκ σας, μπορείτε να κάνετε το κοινό σας να δει αυτό που επιθυμείτε εσείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανόηση της χρωματικής ψυχολογίας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στις προσπάθειες για την προώθησης, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να απεικονίσετε το brand σας, με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε.

Πως τα χρώματα όμως στον χώρο του Μάρκετινγκ, είναι ικανά να αιχμαλωτίσουν με ένα μοναδικό τρόπο την προσοχή των ανθρώπων;

Κόκκινο
Το κόκκινο είναι το χρώμα της δύναμης, δημιουργεί την αίσθηση του ενθουσιασμού, του πάθους αλλά και του κινδύνου. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χρώμα. Ένα παράδειγμα αποτελεί το YouTube, καθώς με το χρώμα αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει το αίσθημα του ενθουσιασμού.

Πράσινο
Το πράσινο χρώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φύση και τα χρήματα. Εκφράζει την ανάπτυξη, την γονιμότητα, την υγεία καθώς και την γενναιοδωρία. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει θετικές έννοιες. Ωστόσο, ίσως δημιουργήσει και το αίσθημα του φθόνου. Οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της γυμναστικής και της υγείας, συνήθως, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και να προσθέσουν περισσότερο από το συγκεκριμένο χρώμα στο λογότυπο τους.

Πορτοκαλί
Το πορτοκαλί χρώμα εκφράζει αυτοπεποίθηση, φιλικότητα, επιτυχία αλλά και ενέργεια. Το χρώμα αυτό προσθέτει το αίσθημα της διασκέδασης σε οποιαδήποτε εικόνα, ιστοσελίδα ή υλικό μάρκετινγκ υπάρχει. Το πορτοκαλί δεν είναι τόσο επιβλητικό χρώμα, αλλά αρκετές εταιρείες, το χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, καθώς είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό και κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται ότι έχουν να κάνουν με μία πρωτοποριακή εταιρεία. Μερικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν στο λογότυπό τους το πορτοκαλί χρώμα είναι η Amazon και το Skroutz.

Κίτρινο
Το κίτρινο χρώμα ταυτίζεται με την αισιοδοξία. Εκφράζει φωτεινότητα,ζεστασιά,ευτυχία , χαρά και ζωηράδα. Μπορεί όμως, να προκαλέσει και κάποια αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτό της εξαπάτησης. Το κίτρινο είναι ένα ισχυρό χρώμα αλλά και επικίνδυνο. Αποτελεί το πιο χαρούμενο χρώμα και προκαλεί συνήθως ενθουσιασμό αλλά αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά μπορεί να προκαλέσει άγχος. Χρησιμοποιείται συχνά για να τραβήξει την προσοχή ατόμων που δεν έχουν πρόθεση αγοράς. Το κίτρινο χρώμα χρησιμοποιείται από διάσημα brands όπως αυτό της Ferrari. Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται να αποκτήσουν και να οδηγήσουν μια Ferrari. Η πολυτελής αυτή μάρκα, συνδέεται με το αίσθημα της ευτυχίας και της ανέμελης ζωής.

Μπλε
Το μπλε χρώμα ισούται με την εμπιστοσύνη. Εκφράζει την ηρεμία, την ακεραιότητα, αφοσίωση, ασφάλεια αλλά και ειρήνη. Το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες για να εκφράσουν το αίσθημα της ασφάλειας και ότι είναι άξιες εμπιστοσύνης. Παρόλο που διεγείρει την παραγωγικότητα και συνδέεται με την γαλήνη, η λάθος χρήση του δημιουργεί το αίσθημα φόβου. Μερικές εταιρείες που έχουν τοποθετήσει το μπλε χρώμα στο λογότυπο τους είναι το Facebook και η DELL.

Καφέ
Το καφέ χρώμα είναι το χρώμα της γης, του ξύλου και της πέτρας. Σχετίζεται με την άνεση, την ασφάλεια και τη γήινη φύση. Στο μάρκετινγκ, το καφέ χρησιμοποιείται συχνά για φυσικά προϊόντα και τρόφιμα. Εμφανίζεται σε λογότυπα, εικόνες banner και μερικές φορές ακόμα και σε κείμενα εξαιτίας της αντίθεσης του με το λευκό φόντο.

Λευκό
Το λευκό χρώμα δημιουργεί το αίσθημα της αθωότητας, της καλοσύνης, της καθαριότητας και της ταπεινότητας. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το λευκό χρώμα, έχει διαφορετικό νόημα. Μην ξεχνάτε λοιπόν, να λειτουργείτε με βάση το αγοραστικό κοινό που έχετε ως στόχο. Το λευκό χρώμα έχει επίσης μια αρνητική πλευρά καθώς μπορεί να συμβολίζει την στειρότητα και το κρύο. Το λευκό τείνει να είναι το πιο χρησιμοποιούμενο χρώμα στα e-commerce websites. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως χρώμα φόντου για τη φωτογραφία του προϊόντος σας, αλλά και ως φόντο στην ιστοσελίδα σας. Μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το χρώμα αυτό είναι η Adidas.

Μωβ
Το μωβ χρώμα συνδέεται με την εξουσία, την ευγένεια, την πολυτέλεια, τη σοφία και την πνευματικότητα. Καλό θα ήταν να αποφύγετε, την συχνή χρήση του, καθώς πολλές φορές προκαλεί το συναίσθημα της απογοήτευσης. Μπορείτε να προσθέσετε κάποιες μωβ νότες στο σχεδιασμό του ιστότοπού σας, στο λογότυπό σας, αλλά και για να δώσετε έμφαση στα γραφικά σας. Μια εταιρεία που χρησιμοποιεί το χρώμα αυτό είναι το Yahoo.

Μαύρο
Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το μυστήριο, τη δύναμη, και την κομψότητα. Σε αντίθετη άποψει είναι ικανό να προκαλέσει συναισθήματα όπως θλίψη και θυμό. Το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται απο αρκετα καταστήματα μόδας. Συνήθως ο συνδυασμός μαύρο με λευκό δημιουργεί ένα αίσθημα συνέπειας. Το μαύρο χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες που θεωρούνται κολοσσοί στο είδος τους, όπως το Furla.