Ο ποιοτικός σχεδιασμός ενός λογοτύπου αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Σε βάζει αμέσως στο πνεύμα της επιχείρησης την οποία αντιπροσωπεύει. Σίγουρα αυτή την στιγμή σας έρχονται στο μυαλό κάποια λογότυπα που έχετε ξεχωρίσει και θυμάστε. Αυτό που ίσως δεν έχετε στο μυαλό σας είναι πως, ένα άρτιο λογότυπο, δεν είναι και τόσο εύκολο να δημιουργηθεί. Ο σχεδιασμός λογοτύπου περιλαμβάνει μελέτη σε πολλά σημεία όπως, η γραμματοσειρά,τα χρώματα, η γεωγραφική κάλυψη και αρκετά άλλα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη δημιουργία του. Από το λογότυπο, επίσης, προκύπτουν όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές της εταιρικής σας ταυτότητας (όπως είναι οι κάρτες, τα εταιρικά έντυπα, οι ταμπέλες κλπ).

Ποιοί τύποι λογοτύπων υπάρχουν;

Wordmarks: Είναι τα λογότυπα που απαρτίζονται από γράμματα και σχηματίζουν μια λέξη. Δίνουν έμφαση στο όνομα της επιχείρησης και μόνο, όπως για παράδειγμα της Coca-Cola. Τα wordmarks λογότυπα λειτουργούν πολύ καλά όταν η εταιρεία είναι επιτυχημένη και με διάσημο όνομα. Συνήθως τα ονόματα των επιχειρήσεων είναι πιασάρικα και εύκολα στο να τα θυμόμαστε, όταν λοιπόν συνδυαστούν με μια δυνατή τυπογραφία, τα logos βοηθούν στην δημιουργία ενός δυνατού αναγνωρίσιμου brand.

Letterform: Είναι ένα μοναδικό σχέδιο που χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες μορφές γραμμάτων, που λειτουργούν ως μνημονική συσκευή για το όνομα μιας εταιρείας.Έμβλημα - Ένα σήμα στο οποίο το όνομα της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα εικονογραφικό στοιχείο. Μια άμεσα αναγνωρίσιμη εικόνα που έχει τροποποιηθεί με απλό και στυλάτο τρόπο. Είναι τα λογότυπα που απαρτίζονται από ένα γράμμα, όπως για παράδειγμα τα Mcdonald's.

Pictorial: Είναι ένα εικονογραφικό σήμα το οποίο περιλαμβάνει μια γραφική εικόνα ή μια απεικόνιση για μια συγκεκριμένη εταιρεία, προϊόν ή μάρκα. Με απλά λόγια είναι τα λογότυπα που αναπαριστούν γνωστά πράγματα στο ευρύ κοινό, η ίδια η εικόνα μπορεί να παραπέμπει στο όνομα της εταιρείας ή στην αποστολή της (όπως κάνει το λογότυπο της Apple) ή μπορεί να συμβολίζει ένα χαρακτηριστικό μάρκας.

Abstract: Είναι τα λογότυπα που αναπαριστούν κάτι το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά, παραμένει όμως στη μνήμη. Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι το λογότυπο της Adobe ή του Twitter.

Τι πρέπει να περιέχει ο σχεδιασμός ενός λογότυπου;

Ο σχεδιασμός ενός λογότυπου πρέπει να περιέχει την κουλτούρα της επιχείρησης σας καθώς ο δέκτης πρέπει να λαμβάνει ξεκάθαρα το μήνυμα που θέλετε να επικοινωνήσετε. Το λογότυπο κατασκευάζεται κατά βάση για τους πελάτες σας και όχι μόνο για εσάς (σε περίπτωση που δεν σας αρέσει το τελικό αποτέλεσμα). Η σωστή γραμματοσειρά είναι σημαντική .

Η τυπογραφία αποτελεί από μόνη της μια επιστήμη και δεν είναι τυχαίο που διδάσκεται και σαν μάθημα στις σχολές επικοινωνίας και design. Οι γραμματοσειρές είναι σαν τα χρώματα. Εκτός ότι τα χρώματα διαθέτουν διαφορετική σημασία και έννοια προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα και φυσικά δεν υπάρχει μια γραμματοσειρά που ταιριάζει με όλες τις επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν, για παράδειγμα, ένα δικηγορικό γραφείο που πρέπει να προβάλει στιβαρότητα, εμπειρία και επαγγελματισμό, θα έχει και μια γραμματοσειρά με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.